EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA
„Dzieciaki! Jedzcie zdrowo”
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro- Toques- organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety.
Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania jest obchodzony na wiele sposobów. W niektórych krajach kucharze zapraszają młodzież do restauracji, aby pokazać młodym ludziom czym jest zdrowe żywienie, prowadzą też warsztaty i zajęcia na temat zdrowej diety.
8 listopada uczniowie i wychowawcy najmłodszych klas naszej szkoły również zaangażowali się w akcję. Przygotowali pożywne wesołe kanapki, przekąski i owocowe desery. Podczas porannych zajęć zorganizowali w klasach wspólne spożywanie śniadania. W klasach odbyły się również pogadanki podczas których uczniowie poznali zasady zdrowego odżywiania, piramidę zdrowego żywienia oraz rolę śniadania w codziennej diecie.
Wierzymy, że udział w akcji przyczyni się do zmiany nawyków żywieniowych i większej dbałości o spożywanie śniadania – w domu i szkole.
Renata Kozdęba
|